Med et serviceeftersyn får du kontrolleret bilens bremser

Med et basis serviceeftersyn kontrollere mekanikeren, om din ABS bremser og andre bremser er funktionsdygtige, for netop at minimere risikoen for, at du nødig skal komme ud for, at dine bremser ikke virker mens du kører – i værste tilfælde. Du kan nemt tjekke dine ABS bremser og andre bremser selv, så du ikke behøver at tage unødvendigt til mekanikeren for service på bilen.

Bremseguiden

Vi har udformet en guide til dig, som du kan bruge til at tjekke din bils ABS bremser osv.

  • Bremsepedalen
   Når du kontrollerer din bremsepedal, er det vigtigt, at den ikke kan trædes længere end halvvejs ned mod bilens bund. Bremsepedalen skal virke fast og hård, når du træder ned på den.
  • Driftbremsen
   Din driftbremse skal virke på alle hjul på bilen, og den skal kunne bremse bilen hurtigt og virksomt, ved alle hastigheder.
  • Nødbremsen
   Nødbremsen er en del af et 2-kreds bremsesystem. Dvs. at hvis den ene bremsekreds går i stykker, virker den anden stadig med samme effekt, som den defekte. Det kaldes i bilsprog for nødbremsen.

 • Parkeringsbremsen eller håndbremsen
  Parkeringsbremsen – også kaldet håndbremsen, er en mekanisk bremse, som har til formål at holde bilen standset på en vej, der har en stigning op til 18%. Dvs. at bilen skal kunne stå fast i spænd og virke på mindst to af hjulene, på samme akse.
 • Bremseforstærker
  Bremseforstærkeren gør det lettere at bremse, fordi den øger trykket på din bremsepedal. Du kan nemt kontrollere denne funktion ved at slukke bilen, dernæst pumpe bremsepedalen til den bliver hård – det tager ca. 6-7 pump, for at fjerne vacuumen. Til sidst træder du pedalen ned, og holder den i tryk, og nu skal du blot tænde bilen igen. Hvis du kan mærke at bremsepedalen synker ned, så virker din bremseforstærker.
 • ABS bremser
  Hvad er ABS bremser? ABS bremser står for Anti Blokerings system, og er en funktion der gør, at dine bremser ikke blokkerer ved hårde opbremsninger. Har du ABS bremser i din bil, så slukker ABS lampen i bilen kort efter start af motoren. Slukker din ABS lampe ikke, så er din bil ikke længere lovligt at køre i, fordi der kan være en fejl i bilens bremsesystem.
  Dine ABS bremser og ABS lamper, er derfor yderst vigtig at holde øje med, og servicere. Mekanikeren vil i en service på bil tjekke om disse virker optimalt.
 • Bremsevæske
  Her til sidst, er det vigtigt at kontrollere, om bilens bremsevæske er i god stand, og at bremsevæsken ikke er for gammel. Det er nemlig bremsevæsken som gør dine bremsefunktioner optimale. I bilen er der en cylinder, som sender et stort tryk af bremsevæsken ud gennem bilens bremserør, og dermed aktiveres bilens bremsecaliper eller hjulcylindere.
  En god tommelfingerregel er at skifte bremsevæsken en gang hvert andet år, for netop at vedligeholde dine ABS bremser, og så du får den optimale funktion ud af dine ABS bremser, og ligeledes bilens andre bremser.

Visuelt tjek bremseklodser og bremseskiver

I service på bil pakken, kigger mekanikeren på dine bremseskiver og bremseklodser. Og ud fra mekanikerens inspektion vurderer han eller hende, om hvor mange kilometer dine bremseklodser og bremseskiver har igen. Hvis det viser sig, at dine bremseklodser eller bremseskiver er nedslidte og farlige at køre med, vil mekanikeren informere dig om dette. Han eller hun vil eventuel spørge om, de skal skifte bremseklodserne og bremseskiverne.

Visuelt kontrol kan ende med udskiftning af bremseskiver og klodser

Hvis mekanikeren vurderer dine bremseskiver eller bremseklodser som værende farlige for din køresikkerhed, så må du ikke tage hans vurdering for givet. For din egen og dine medpassagerers sikkerhed, er bremser i kategorien, som en af de vigtigste sikkerhedsforanstaltninger på din bil. Derfor bør du ikke gå på kompromis med vedligeholdelsen af dine bremseklodser og bremseskiver.

Udskiftning af bremseskiver og klodser sker ikke uden din accept.

Hvad koster det at skifte bremser? Mekanikeren vil selvfølgelig ikke lave en udskiftning af bremseskiver og klodser, uden din fulde samtykke på dette. Hvis du ønsker en udskiftning af bremseskiver og klodser, så kan du enten læse mere om det her, eller du kan modtage 3 tilbud fra autoriserede værksteder ved at klikke her; Få 3 tilbud på udskiftning af bremser

Bremseklodser levetid

Det er meget individuelt hvor længe bremser holder, fordi det kommer an på, hvad du primært bruger din bil til og hvilken kørestil du har.

Tjek af bremseslanger/rør

Mekanikeren tjekker såvel også dine bremseslanger for mulig lækage. Hvis du synes du fylder bremsevæske på din bil hyppigere end normalt, er det formentlig, fordi din bremseslange har en lækage.

Tætte bremseslanger

Hvis du tror der er en mulig lækage i din bremseslange, bør du tjekke bremseslangerne med det samme. Hvis en af dine bremseslanger er utæt, som følge af, at røret er krakkeleret eller ved rust i metaldelene, er der stor sandsynlighed for, at flere af dine bremseslanger er utætte, og du bør derfor tjekke dem alle eller få en autoriseret mekaniker til dette.

Læs mere om hvilke service der er inkluderet i en basis service:

Basis Service
Service på bilens oliefilter og olieskift
Service på bilens lys
Stenslag og revner i forrude
Service på bilens sikkerhedseler
Service på bilens horn
Aircondition service
Dæktryk og dækmønster
Service på bilens styretøj og hjullejer
Service på bilens udstødning