Udskiftning af Tandrem og Kilerem

Et ødelagt tandrem kan forvolde store skader på din bils motor, og værste scenarie er, at bilens motor skal udskiftes øjeblikkeligt. Når det gælder tandremmen, kan det blive en meget dyr affære at være nærig, fordi en sprængt tandrem kan have fatale konsekvenser for din motors funktion. Tandremmen er ofte en del af motoren, som desværre nemt bliver overset i den travle hverdag, og det kan blive en bekostelig forglemmelse, fordi tandremmen er en meget vigtig del af motoren. Et regelmæssigt serviceeftersyn er derfor en god investering, for vedligeholdelse og forebyggelse af eventuelle slidtager og defekter, som i sidste ende kan betyde en høj pris på en eventuel bilreparationI værste tilfælde!

Ødelagt tandrem og kilerem. Tandremskift

Hvorfor bør man være opmærksom på bilens tandrem?

Man bør være opmærksom på bilens tandrem? Det skal du, fordi den er bindeleddet mellem knastakslen og krumtappen i motorsystemet. Tandremmen sørger for, at stemplerne kører i samme rækkefølge og synkront med motorens ventiler. Er uheldet ude, og tandremmen pludselig sprænger eller knækker, så vil stemplerne og ventilerne kører asynkront med hinanden, som i sidste ende vil betyde, at de støder sammen. Sker det at stempler og ventiler støder sammen, kan det forvolde store skader på din motor, fordi ventilerne vil blive bøjet eller knækker helt.

Ud over stemplerne og ventilerne, så sørger tandremmen også for at nedkøle motoren. Tandremmen er direkte forbundet med motorens vandpumpe, som pumper kølevæske gennem motorsystemet og tilbage igen. Hvis tandremmen er slidt eller ødelagt vil vandpumpen ikke længere fungere optimalt, og det kan på sigt resultere i en overophedet motor. Vandpumpen bliver lige såvel slidt som tandremmen, og man skifter derfor gerne vandpumpen samtidigt med tandremmen, fordi mekanikeren får fat i vandpumpen i forbindelse med et tandremsskift.

Hvornår bør man udskifte tandrem?

Tandremmen er ikke nem at finde, fordi den ofte sidder gemt under en kappe af hård plast, som beskytter både tandrem og kilerem. Derudover skal dele af motoren skilles ad, for at få visuel kontakt med tandremmen. Du bør derfor orientere dig i bilens servicehåndbog, hvor der typisk er anført, hvornår tandremmen sidst er blevet udskiftet. Derudover vil bilproducenten ofte have angivet, hvor mange kilometer bilen kan køre mellem hver tandremsskift.

Som ofte er det set, at en bil kan køre mellem 60.000 og 120.000 kilometer mellem et tandremsskift, men i sidste ende kommer det helt an på selve bilmærket og modellen. En anden faktor er selve det gummi, som tandremmen er lavet af, fordi gummi nedbrydes efterhånden som tiden går. Det betyder at selvom du ikke bruger bilen til daglig eller sågar ugeligt, så har en bils tandrem en udløbsdato på omkring 4-6 år. Tidsintervallet er også at finde i bilens servicebog.

Hvis der i servicebogen ikke er anført, hvornår bilens tandrem sidst er blevet udskiftet, er det en god idé at få tandremmen kontrolleret af en mekaniker. En kontrol af tandrem foregår ved at mekanikeren skiller dele af motoren for at han eller hun kan undersøge tandremmens tilstand visuelt og fysisk.

Hvad kan forårsage hurtigere slid på din bils tandrem?

Det er stort set umuligt at forudse hvornår en tandrem vil sprænge. Det er derfor meget vigtigt, at man overholder bilproducentens udskiftningsintervaller. Orienter dig derfor altid i servicebogen ved køb af en ny eller brugt bil. Derudover er der visse faktorer, som kan have en betydning for, om tandremmen bliver hurtigere slidt, samt øger risikoen for, at tandremmen sprænger før bilproducentens angivne udløbsdato.

Ekstreme varme- og kuldetemperaturer

Tandremmen bliver produceret i gummi, som derfor betyder at materialet udvider sig ved høje temperaturer, og modsat trækker materialet sig sammen ved lave temperaturer. Når det er sagt, så skal der ekstreme varme- og kuldetemperaturer til, for at temperaturen er den direkte synder for revner og krakeleringer på tandremmens gummioverflade.

Olie- eller vandspild i motoren

Hvis der opstår en lækage i motorsystemet er der chancer for, at enten olie- eller vandspildet kan sætte sig mellem tandremmen og tandhjulet, og derved kan tandremmen glide, som vil øge chancen for slidtager og revner, og i værste tilfælde kan tandremmen glide helt af. Hvis tandremmen glider af tandhjulet, vil det have de samme konsekvenser som et sprængt tandrem.

For lavt antal kørte kilometer

Hvis du ikke bruger din bil dagligt eller ugentligt, kan tandremmens materiale blive stift, hvilket betyder at der findes tidsmæssige intervaller for netop at forebygge denne risiko. Du bør derfor orientere dig i bilens servicebog, og der vil som regel være angivet et tidsinterval for udskiftning af tandrem.

Hvad koster det at få skiftet tandrem?

Ja, hvad koster det egentligt at få skiftet sin tandrem? Hvis du er nysgerrig på, hvad det generelle prislejde ligger på, så har vi her opsat gennemsnitspriser på nogle af de populære bilmærker i Danmark, så du kan få en fornemmelse af, hvad det koster at få skiftet tandrem. Prisen på en udskiftning af tandrem er nemlig ikke ens, og prisen forekommer meget varierende både fra bilmærke til bilmærke, fra model til model og fra autoværksted til autoværksted. Ønsker du en mere specifik pris på netop din bilmodel, så anbefaler vi her hos Fixminbil.dk, at du opretter en opgave på udskiftning af tandrem, og derefter modtager du 3 gratis tilbud på skrift fra 3 lokale autoværksteder nær dig.

Mercedes Tandrem skift pris

Hvis du er en ejer af en Mercedes Benz, og hvis du er nysgerrig på, hvad en eventuel udskiftning af tandrem kan koste, så har vi hos Fixminbil.dk udregnet en gennemsnitlig værkstedspris. Den gennemsnitlige pris indebærer alle Mercedes modeller og årgange, så du kan få en fornemmelse om, hvordan du bør budgettere fremtidige bilreparationer.

Gennemsnitlig pris: 4.800 kr.

Ønsker du en mere nøjagtig pris, så anbefaler vi her hos Fixminbil.dk, at du opretter en værkstedsopgave, så du kan modtage 3 gratis tilbud på en udskiftning af tandrem på en Mercedes.

Volvo Tandrem skift pris

Er du ejer af en Volvo, så har vi her fundet markedets gennemsnitspris på en udskiftning af tandrem, som indebærer den gennemsnitlige pris på alle Volvo modeller. Dermed håber vi at du kan bruge denne vejledende gennemsnitspris til at fremtidsbudgettere en mulig udskiftning af tandrem.

Gennemsnitlig pris: 5.000 kr.

Ønsker du den nøjagtige pris på netop din Volvo model, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en opgave, så du kan modtage 3 gratis tilbud på en udskiftning af tandrem.

Audi Tandrem skift pris

Hvis du er ejer af en Audi uanset model, og du skal have udskiftet bilens tandrem, så har vi her fundet gennemsnitsprisen, som indebærer en gennemsnitlig pris på et tandremsskift på alle Audi modeller.

Gennemsnitspris: 6.300 kr.

Ønsker du en nøjagtig vejledende pris på netop din Audi model, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en opgave, så du kan vælge det bedste autoværksted ud af fra de 3 skriftlige tilbud.

Ford Tandrem skift pris

Prisen på et tandremsskift på en Ford afhænger af hvilken model, som du har. Derfor har vi udregnet gennemsnitsprisen, som indebærer værkstedernes gennemsnitlige pris på et tandremsskift på en Ford.

Gennemsnitspris: 4.900 kr.

Ønsker du en nøjagtig pris på et tandremsskift til din Ford, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en reparationsopgave, så du kan modtage 3 gratis tilbud på et tandremsskift hos en af dine lokale værksteder.

VW Tandrem skift pris

Alt afhængig af hvilken VW model der skal have et tandremsskift, så har vi fundet gennemsnitsprisen, som indebærer en gennemsnitlig pris på et tandremsskift, uanset om du kører golf, passat, fokevognsboblen eller noget helt fjerde.

Gennemsnitspris: 5.400 kr.

Hvis du ønsker den nøjagtige pris på din specifikke VW model, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du modtager 3 gratis tilbud på en udskiftning af tandrem, ved at oprette en reparationsopgave.

BMW Tandrem skift pris

Har du en BMW, som muligvis skal have skiftet tandrem? Så har vi udregnet gennemsnitsprisen på et skift, så du kan få en fornemmelse af prisen. Gennemsnitsprisen indebærer en gennemsnitlig pris på alle BMW modeller.

Gennemsnitspris: 2.700 kr.

Ønsker du en mere nøjagtig pris, så forslår vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en reparationsopgave, så du modtager 3 gratis tilbud på et tandremsskift fra 3 værksteder nær dig.

Nissan tandrem skift pris

Alt afhængig af hvilken Nissan bilmodel du ejer, så har vi hos Fixminbil.dk fundet markedets gennemsnitspris, og den gennemsnitlige pris indebærer alle Nissan bilmodeller, og samtlige værkstedspriser.

Gennemsnitspris: 5.100 kr.

Hvis du ønsker en mere specifik pris på et tandremsskift, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter 3 gratis og tilbud, så du kan sammenligne værkstedspriser og dermed finde den bedst mulige.

Skoda tandrem skift pris

Er du en Skoda ejer, og ønsker du at vide en cirka pris på en tandremsskift? Hos Fixminbil.dk har vi undersøgt markedet for at finde den gennemsnitlige pris på et tandremsskift. Det skal pointeres at den gennemsnitlige pris indebærer alle Skoda bilmodeller, så prisen kan variere alt afhængig af, hvilken Skoda bilmodel du har.

Gennemsnitspris: 4.400 kr.

Hvis du ønsker en mere retvisende pris på netop din Skoda bilmodel, så anbefaler vi her hos Fixminbil.dk, at du opretter en reparationsopgave for at få 3 gratis tilbud fra lokale autoværksteder nær dig.

Honda tandrem skift pris

Prisen på et tandremsskift på en Honda er alt afhængig af hvilken bilmodel, som der er tale om. Hos Fixminbil.dk har vi fundet den gennemsnitlige værkstedspris for et tandremsskift på en Honda. Den gennemsnitlige pris indebærer alle Honda bilmodeller uanset årgang.

Gennemsnitspris: 4.000 kr.

Hvis du syntes at gennemsnitsprisen er for flyvsk, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en reparationsopgave, så du kan sammenligne priserne og kundeanmeldelserne, og dermed kan du vælge det autoværksted, som passer dig bedst.

Sammenfatning af skift af tandrem pris

Så ja, hvad koster det egentlig at få skiftet sin tandrem? På baggrund af ovenstående gennemsnitspriser på adskillige bilmærker, kan det konkluderes at gennemsnitsprisen på alle bilmærker ligger på omkring 4.200 kr.

Pris på et Kilerem skift

Ud over en tandrem har alle biler en ekstra rem, som man kender under navnene kilerem, multirem eller ventilatorrem. Uanset navn så har alle 3 samme funktion. Kileremmen/multiremmen har til formål at drive generatoren og ventilatoren. Kileremmen/multiremmen bliver som regel udskiftet i forbindelse med en udskiftning af tandrem, fordi man alligevel har fat i kileremmen/multiremmen i forbindelse med et tandremsskift. En kilerem/multirem er ikke dyr, men derimod kræver udskiftningen tid, som kan blive dyrt i timeløn. Derfor er det en kutyme at skifte både tandrem, kilerem og vandpumpe i en og samme udskiftning. Hvis du ønsker en mere retvisende pris i kroner og øre, så anbefaler vi hos Fixminbil.dk, at du opretter en udskiftningsopgave for at modtage 3 gratis tilbud på et kilerem- og tandremsskift.

Hvad er et tandrem og hvad gør den?

Bilens tandrem sørger for, at motorens øvre og nedre del kører i samme takt, for at forhindre at stempler og ventiler ikke støder ind i hinanden, så de derved ikke bliver bøjet og ødelagt. En tandrem er fremstillet af syntetisk gummi, og er udseendesmæssigt tæt sammenlignende med en sort gummielastik med tilhørende tænder på indersiden. Tandremmens tænder på indersiden gør, at tandremmen kan kører drivakslen og knastakslen rundt i samme tempo, hvor tænderne sikrer at tandremmen ikke glider ud på noget tidspunkt.

Tandrem og kileremmens vigtige funktioner i bilen

En tandrem skal forstås som motorens bindeled mellem den øvre og nedre del, som sørger for at knastakslen og krumtapakslen arbejder i samme tempo, så der ikke opstår uligheder. Knastakslen bevæger sig op og ned sammen med stemplerne, hvor forbrændingen omsætter energi til at skubbe stemplerne op og ned, og dermed drives drivrammen. Drivrammen overfører energien til krumtapakslen, som sørger for at motorens ventiler lukker og åbner synkront med stemplernes bevægelser. Sker det at stemplerne og ventilerne kører asynkront, så er der en stor risiko for, at stempler og ventiler rammer hinanden, og så får vi balladen, som kan blive en meget dyr fornøjelse.

Tandrem og kilerem sammen

Tandrem og kilerem har det til fælles at de begge drives af krumtapakslen, men deres funktioner er ikke det samme, og har intet at gøre med hinanden. Grunden til at man oftest hører ”en udskiftning af tandrem og kilerem”, er fordi et tandrem og et kileremsskift er en længere proces, fordi delene er beskyttet under samme kappe i motorsystemet. En kilerem og tandrem i sig selv, er ikke særlig dyre, men den arbejdstid en udskiftning kræver kan godt blive dyr, og især hvis du udskifter tandrem uden at udskifte kilerem og omvendt. Kutymen er at man udskifter eller får kontrolleret begge remme i samme serviceeftersyn eller bilreparation, da det er langt billigere, hvis man fordeler udgifterne på to dele frem for en.

Er der en Tandrem eller en taktkæde i min bil?

Har min bil tandrem eller kæde?

Det er ikke alle biler, som har en tandrem i motorsystemet. De biler som ikke har en tandrem, har en taktkæde. En taktkæde er vedligeholdelsesfri, og som udgangspunkt forventes det at en taktkæde kan holde i hele bilens levetid, så derfor findes ingen angivne serviceintervaller på en taktkæde.

Du må dog aldrig forvente en livslang holdbarhed, da det kan ske at taktkæden skal udskiftes. En ødelagt taktkæde kan forvolde ligeså store skader på bilens motor, som et sprængt tandrem, som i værste tilfælde kan betyde en udskiftning af bilens motor. Forskellen på tandremmen og en taktkæde er, at ved en beskadiget taktkæde, kan der opstå symptomer som; uensartet motorgang eller usædvanlig støj fra motoren. Oplever du disse symptomer bør du straks kontakte et værksted, så du forhåbentlig kan undgå en større værkstedsregning.

Vær opmærksom på tandrem ved køb af brugt bil

Som nævnt tidligere glemmer rigtig mange danskere at kontrollere tandremmen jævnligt, og det hænder især ved køb af brugte biler. Det er vigtigt altid at kontrollere bilens tandrem for slidtage og defekter, fordi en sprængt tandrem kan resultere i en værkstedsregning, som er langt større end bilens samlede værdi. Generelt vil en inspektion af en brugt bil før køb være en god idé, og dermed kan du finde fejl og mangler, som kan hjælpe dig med at lave en god jydehandel.