Det kan komme til at koste dyrt i sidste ende, hvis man ikke reagerer på de tegn på slid og skader, som bilen kommer med. Uanset om det defekt gearkasse symptomer eller bilens støddæmpere, affjedring eller andet der skratter og hakker. Når bilen oplever uregelmæssigheder i sin drift, vil advarselslamperne i instrumentbrættet lyse, og det er derfor på tide at svinge forbi værkstedet til et grundigt tjek. Så selvom man sjældent føler at der er penge i overskud på kontoen til ting såsom mekanikerregningen, så kan konsekvenserne af at vente blive endnu dyrere. Når advarselslamperne i bilen begynder at lyse, kan man fristes til at tænke at bilen uden problemer kan køre lidt endnu – og går den, så går den, men går den ikke, så risikerer du at det koster ekstra. Det er ærgerlige penge at skulle betale, særligt når man er klar over at pengene kunne have været sparet ved at have reageret på fejlmeldingen fra start. Nedenfor kan du finde en liste med 10 velkendte tegn på, at gearkassen har defekte symptomer, og at det er på tide at opsøge de professionelle mekanikere.

10 tegn på at gearkassen har defekte symptomer

Kan du spotte symptomer på en defekt gearkasse alene ud fra hvordan den lyder? Der findes en række tegn, som er gode at kende, og som kan være behjælpelige med at lokalisere, hvornår din bils gearkasse symptomer trænger til et tjek. Flere af årsagerne er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er tale om fejl og defekter i gearkassen, men det kan som nævnt være dyrt ikke at få undersøgt problematikken på et værksted.

  1. Advarselslampen i bilens instrumentbræt lyser. Advarselslamper i instrumentbrættet bør altid tages alvorligt, og anekdoter om at ”jeg kender min bil!” holder ikke her.
  2. Hvis du oplever skrattende og summende mislyde fra gearkassen. Dette kan være en indikation på, at koblingen er slidt og trænger til et eftersyn.
  3. Hvis du oplever at bilen ryster og skurrer mere end normalt.
  4. Bilen har tendens til at springe ud af gear når du kører.
  5. Gearkassen lækker olie. Dette er en af de meget velkendte tegn på, at gearkassen er defekt. Olie fra gearkassen forbrændes netop ikke, hvilket betyder at der med stor sandsynlighed er tale om lækage fra gearkassen.
  6. Manglende reaktion ved gearskifte, fx manglende acceleration. Dette kan være for høje omdrejninger ved lave hastigheder.
  7. Hvis du oplever transmissionsstøj, når bilen er i frigear. Dette kan være en indikation på, at gearkassen mangler olie.
  8. Hvis gearstangen er genstridigt, og det er svært at sætte bilen i gear. Dette kan være et tegn på, at transmissionsvæsken er for lav eller af forkert konsistent.
  9. Hvis du oplever at det lugter brændt. Dette kan du opleve, hvis olien i gearkassen overophedes. Olien har til formål at smøre gearkassens mange bevægelige dele.
  10. Hvis koblingen begynder at reagere anderledes og føles slidt.

Det kan ikke blot koste dig dyrt, det er også sikkerhedsmæssigt uforsvarligt

Når du oplever symptomer på, at gearkassen er defekt, er tid pludselig penge. Men en ting er, at det kan koste dig dyrt at vente for længe med at få repareret skaderne – en anden ting er, at det rent sikkerhedsmæssigt ikke er forsvarligt at køre rundt med en defekt gearkasse symptomer. Er gearkassen defekt, betyder det helt kort, at den ikke fungerer som den skal, og der kan derfor opstå farlige situationer i trafikken, hvis du eksempelvis ikke har mulighed for at sætte din bil i gear, eller hvis bilen hopper ud af gear.

Læs mere om en renovering af gearkasse

Når man i trafikken pludselig er nødt til at fjerne fokus fra vejen og de andre medtrafikanter, fordi bilen ikke reagerer hensigtsmæssigt, opstår der farlige situationer – både for dig selv og for de andre bilister, cyklister og fodgængere i bylivet. Lad dette være i baghovedet som et væsentligt argument når du opvejer fordele og ulemper ved at udskyde værkstedsbesøget. Endvidere er det værd at have in mente, at defekter i gearkassen ikke er en problematik der med tiden går over. Dermed udsættes problemet bare, og kun med yderligere omkostninger til følge.

Defekte gearkasse symptomer: Lad ikke en lille skade blive stor

Det kan ofte hjælpe på forståelsen at betragte funktionen af bilens mekanik på samme måde som vores kroppes funktionalitet. Hvis du oplever spændinger og smerter i eksempelvis din lænd, kan du hurtigt opleve, at smerterne breder sig til nederste del af ryggen, til skulderblade og nakken, og måske sætter sig som en spændingshovedpine. Får du ikke bearbejdet spændingerne i lænden, kan smerterne sprede sig som ringe i vandet til resten af kroppen. Det samme gælder for bilens mekanik – og belastning ét sted, kan føre til belastninger et andet. Det betyder eksempelvis at hvis gearkassen får lov til at køre for længe med en potentiel mindre skade, så kan dette øge en belastning på blandt andet bilens kobling og lejere. Du bør derfor ikke ignorere gearkasse symptomer.

Læs mere om hvordan du kan vedligeholdelse gearkassen