Service på bilens sikkerhedsseler

Med en basis service kontrollere mekanikeren, om alle dine sikkerhedsseler i bilen er godkendte efter den gældende lov. Loven lyder således:

Regler for sikkerhedsseler

Sikkerhedsseler hvornår?

Først og fremmest skal alle i bilen have sikkerhedssele på, og det er ulovligt at være flere i bilen end sikkerhedsseler. Hvilket giver god mening, fordi der er en risikofare ved ikke at have sikkerhedssele på.

Eftermontering af ekstra sikkerhedsseler i bilen

De nyere biler har ofte godkendte sikkerhedsseleforankringer på bagsædepladserne, hvor du nemt har mulighed for at eftermontere ekstra sikkerhedsseler på bagsædet. Det du skal være opmærksom på, er at den valgte sele, skal være E-godkendt.

Godkendt sikkerhedssele har:

  1. Godkendte sikkerhedsseler skal være mærket af en af følgende:
  2. ECE-regulativ 16-04,direktiv 77/541/EØF, som ændret ved 96/36/EØF, eller
  3. direktiv 97/24/EF

Rettere sagt – en godkendt sikkerhedssele vil være mærket med et mærkat, hvorpå der står E eller e i en ring/kvadrat.

Regler for sikkerhedsseler i veteranbiler

Regler for sikkerhedsseler i veteranbiler er en undtagelse fra ovenstående regler om sikkerhedsseler – alt afhængig af hvornår de er registreret.

  • Før 1. Juli 1969
    Sikkerhedssele reglerne for personbiler registreret første gang før d. 1. Juli 1969, er der ikke nogle krav om sikkerhedsseler, på hverken forsæder eller bagsæder. Efter d. 1 Juli 1969 er der krav om sikkerhedsseler på forsæderne.
  • Før 1. April 1989
    Sikkerhedssele reglerne for personbiler registreret første gang d. 1 april 1989 eller herefter, skal have sikkerhedsseler på forsæderne og bagsæderne.

Er du den heldige ejer af en veteranbil?

Reglerne for sikkerhedsseler i veteranbiler gør, at du som ejer af en ældre bil gerne må køre i den, selvom den ikke har sikkerhedsseler, og det gælder også veteranbiler, som ikke har sikkerhedsseler på forsædet – ifølge ovenstående regler for sikkerhedsseler i veteranbiler.

Særlige sikkerhedssele regler for børn i bilen uden sikkerhedssele

Med børn i bilen gælder de samme regler, som de ovenstående. Der må ikke være flere i bilen, end der er sikkerhedsseler til. Derudover skal børn under 135cm være spændt fast i sikkerhedsudstyr, som passer til deres vægt og højde. Sikkerhedsudstyret skal være godkendt med mærkaterne ECE 44-03 eller 44-04.a

Læs mere om hvilke service der er inkluderet i en basis service:

Basis Service
Service på bilens oliefilter og olieskift
Service på bilens lys
Stenslag og revner i forrude
Service på bilens horn
Aircondition service
Dæktryk og dækmønster
Service på bilens bremser
Service på bilens styretøj og hjullejer
Service på bilens udstødning