Ved en basis service på bilen tjekker mekanikeren dæktrykket i dine dæk. Et korrekt dæktryk giver din bil bedre sikkerhed, så du er bedre kørende, manøvrerne og dine bremser virker optimalt med det korrekte dæktryk.

Et dæktryk på under 20% af det anbefalede

Hvis du kører med et dæktryk på under 20% af det anbefalede, vil du slide dine dæk 10% hurtigere op, og dit brændstofniveau vil stige tilsvarende. Derudover anbefales det, at du øger dæktrykket, hvis vægten i bilen ændres markant, dette er dog kun en anbefaling. Med en basis service vil mekanikeren finde det rette dæktryk til din bil.

Dækmønster lovkrav og dækmønster på nye dæk og gamle dæk. Find ud af hvad det bedste dæktryk er.

Tjek af dækmønster

Ved service på bil tjekker mekanikeren din bils dækmønster, som er utroligt vigtigt for din køresikkerhed og brændstoføkonomi. Et dækmønster – som også kaldes slidbane, som er slidt ned, forringer din bils vejgreb og dermed din køresikkerhed.

Dækmønster nye dæk

På dine dæk kan du finde en slidindikator, som ofte er små forhøjninger i kanalerne. Når dækmønsteret er slidt ned til indikatorerne, er det tid til nye dæk med friske mønstre. Hvis dine dæk er mere end 6 år gamle, bør du udskifte dem, uanset hvor slidte de er.

Dækmønster lovkrav: Lovligt eller ikke lovligt dækmønster

Når vi taler om trafiksikkerhed, så er et korrekt dækmønster en meget vigtig faktor. Dækmønsteret – også kaldt slidbane, er bilens eneste kontakt med vejen. Selvom du har en bil hvor støddæmpere, bremser, styretøj osv. virker perfekt, så hjælper det ikke meget, hvis dine mønstre er slidte, fordi dækmønsteret har den direkte kontakt til vejen, og det vil dermed forringe din køresikkerhed.

Hvor meget dækmønster skal mine dæk have?

Ifølge loven skal dine dæk have et minimum mønster på 1.6mm. Bliver dine dæk slidt ned til netop 1,6mm, er det på tide at udskifte dine dæk med nogle nye, som har friske dækmønster. Dog anbefaler flere dækeksperter et minimum dækmønster på 3,0mm i dybden, så du undgår akvaplaning. Akvaplaning kommer af at køre i vådt føre, med slidte mønstre på dækkene, eller hvis det regner utroligt meget, som resulterer i et højt lag regnvand på kørebanen.

Dækmønster minimum sommerdæk og vinterdæk

Ovenstående lovkrav er gældende for sommerdæk, som er et minimumskrav for dit dæks dækmønster.

Lovkravet er også gældende vinterdæk, dog anbefaler vi at du ikke kommer under 3,0mm, som minimum dækmønster, for netop din og dine medpassagerers køresikkerheds skyld. Et dækmønster på under 3,0mm i dybden, er ikke sikkert om vinteren!

Derudover bør du altid køre med vinterdæk i vintervejr!

Hvor meget mønster på nye dæk eller gamle, er der forskel?

Om du har nye eller gamle dæk, er lovkravet, at du som minimum skal have et dækmønster med en dybde på 1.6mm. Derudover er det en god tommelfingerregel at udskifte dine gamle dæk efter 6 år.

Kørsel i udlandet om sommeren: dækmønster minimum Tyskland og andre lande

I Europa må du som minimum have et mønster på 1,6mm i dybde på dine sommerdæk. Er dine dækmønster slidt ned til under dette minimumskrav, bør du hurtigst muligt få dem udskiftet. Når det er sagt, anbefaler vi at du udskifter dine sommerdæk, så snart dækmønsteret er under 3,0mm i dybden, ligesom vi anbefaler det i Danmark.

Kørsel i udlandet om vinteren: dækmønster minimum Tyskland og andre lande

Regler for brug af vinterdæk i Europæiske lande, som gælder biler med en totalvægt på under 3.500 kg. Hvis du skal på juleferie, vinterferie eller skiferie er det vigtigt at du har styr på reglerne for dækmønster i de forskellige lande. Og du finder måske ud af, at du bør få en service på bil.

Dækmønster lovkrav Tyskland

 • Vinterdæk: I Tyskland må du kun køre med dæk, som er beregnet til vinterkørsel. Hver derfor opmærksom på, om dine vinterdæk har de rette mærkninger i form af M+S.mærkning og et snefnugssymbol, eller at du kører med helårsdæk, som har en M+S-mærkning.
 • Dækmønster dybde: Ligesom i Danmark, skal du i Tyskland have et minimum dækmønster på 1,6mm i dybden, men det anbefales at du har et minimum dækmønster på 4,0mm i dybden.
 • Snekæder: Snekæder er tilladte, når vejene er dækket af sne, og snekæderne kan være påkrævet med skiltning på fx bjergveje. Når du kører med snekæder, skal du overholde en hastighedsbegrænsning på 50 km/t.
 • Pigdæk: Er ikke tilladte i Tyskland.
 • Sprinklervæske: Skal være frostsikret.

Dækmønster lovkrav Sverige

 • Vinterdæk: I Sverige er vinterdæk obligatoriske mellem 1. December og 31. Marts på veje med is, sne eller våde overflader, og når temperaturen er omkring eller under frysepunktet.
 • Dækmønster dybde: Vores anbefalingskrav i Danmark på et minimum dækmønster på 3,0mm, er minimumskravet i Sverige. Hver derfor opmærksom på dette, hvis du kører til Sverige om vinteren.
 • Snekæder: Er tilladte hvis modernatur, vejr- og vejforhold kræver det.
 • Pigdæk: I Sverige er pigdæk tilladte mellem 1. Oktober og 15. April. Pigdække er også tilladte uden for denne periode, hvis vejr- og vejforhold kræver det. Pigdækkende skal monteres på alle 4 hjul, og der kan forekomme lokale regler omkring pigdække. Der kan fx være områder i byerne hvor pigdække ikke er tilladt.
 • Sprinklervæske: Skal være frostsikret.
 • Skovl: Der skal medbringes en skovl.

Dækmønster lovkrav Norge

 • Vinterdæk: Ifølge Norges færdselslov er det førerens af køretøjets ansvar, at køretøjet er sikret med tilstrækkeligt nok vejgreb i form af pigdække, snekæder eller lignende. Sort på hvidt betyder det, at du skal køre på vinterdæk eller pigdæk om vinteren. I Norge SKAL du medbringe snekæder.
 • Dækmønster dybde: Ligesom Sverige skal dit dækmønster have en dybde på minimum 3,0mm.
 • Snekæder: I Norge er snekæder tilladte i Sydnorge mellem 1. November og første søndag efter påskedag. Hvis du befinder dig i Troms, Finnmark og Nordland, er pigdæk som udgangspunkt tilladte fra 15. Oktober og frem til 1. Maj, men perioden kan dog variere alt afhængig af vejr- og vejforholdende.
 • Pigdæk: Det samme er gældende pigdæk, som snekæder. Derudover kan pigdække bruges udenfor disse perioder, hvis vejr- og vejforhold gør det nødvendigt. Dog skal du i Oslo, Bergen og Trondheim betale en afgift for at køre med pigdæk.

Dækmønster lovkrav Italien

 • Vinterdæk: I Italien er vinterdæk eller snekæder obligatoriske i Val D’Aosta mellem d. 15. Oktober og d. 15. April. Perioden kan skifte alt afhængigt af vejr- og vejforhold.
 • Snekæder: I Italien generelt er snekæder tilladte fra d. 15 November til d. 15. Marts, og visse steder er det påbudt ved skiltning. I Val D’Aosta skal du medbringe en snekæde eller vinterdæk i perioden mellem d. 15. Oktober til d. 15. April.
 • Pigdæk: Pigdæk er tilladte mellem d. 15. November til d. 15. Marts. Pigdækkene skal som regel være monteret på alle fire hjul og en eventuel anhænger.

Dækmønster lovkrav Schweiz

 • Vinterdæk: I Schweiz er vinterdæk ikke obligatoriske, men føreren af bilen kan få tildelt bøder, hvis han ikke er udrustet til at køre i vintervejr. Så ja, det er på en måde obligatorisk, hvis du vil undgå bøder.
 • Snekæder: Snekæder er obligatorisk i de områder, hvor de skilter med det, dog skal snekæderne som udgangspunkt kun påmonteres på de trækkende hjul.
 • Pigdæk: I Schweiz er pigdække tilladt fra 1. November til 30. April, men ikke på motorveje og motortrafikveje. Der er dog visse undtagelser i San Bernadino- og St. Gotthard-tunnelerne. Piggene på dækket må maksimum være 1,5mm lange, samt på du kun køre med en hastighedsgrænse på maksimum 80 km/t. Desuden skal du påsætte et pigdæk- /fartklistermærke eller 80 km/t mærke, på dine pigdække.

Dækmønster lovkrav Frankrig

 • Vinterdæk: Ligesom i Schweiz er vinterdæk ikke obligatoriske, men det anbefales at montere, hvis der er sne eller is på vejene.
 • Dækmønster dybde: Vinterdækkenes minimum dækmønster skal være 3,5mm i dybde.
 • Snekæder: Snekæder er tilladte når vejene er dækket af sne og is, eller de veje og områder hvor det påkræves med skiltning. Hvis du kører med snekæder i Frankrig, ligger hastighedsgrænsen på 50 km/t.
 • Pigdæk: I mellem d. 1 November og den sidste søndag i marts er pigdække tilladte i Frankrig. Pigdæk skal som udgangspunkt være monteret på alle 4 hjul, og ligesom i Schweiz skal der påsættes et pigdæksymbol.

Dækmønster lovkrav Østrig

 • Vinterdæk: I Østrig fra d. 15. November til d. 15 April, skal føreren af bilen tilpasse sig forholdene. Føreren har ansvaret for at køretøjet er sikret, og har tilstrækkelig vejgreb. På dansk betyder det, at vinterdæk er obligatoriske på sne og isglatte veje. Dine vinterdæk skal monteres på alle 4 hjul, og skal have mærkaterne M+S-mærkning.
 • Dækmønster dybde: Et minimum dækmønster på 4,0mm i dybde, og som et alternativ kan du bruge sommerdæk monteret med snekæder på de trækkende hjul.
 • Snekæder: I Østrig skal dine snekæder være typegodkendte (ÖNORM V 5117 eller 5119), og de er tilladte når vejr- og vejforhold påkræver det, samt de områder og veje, hvor det er påbudt med skiltning. Den anbefalede hastighedsgrænse er 50 km/t.
 • Pigdæk: Pigdæk er i Schweiz tilladte fra oktober til maj, og perioden kan forlænges alt afhængig af vejr- og vejforhold. Pigdæk skal som udgangspunkt monteres på alle 4 hjul, og på en eventuel anhænger.
 • Hastighedsbegrænsning: I Østrig må du ikke køre stærkere end: 80km/t på landevej og 100 km/t. Disse hastighedsgrænser gælder køretøjer under 3.500 kg, som enten har fået monteret pigdæk, vinterdæk eller snekæder.

Læs mere om hvad der er inkluderet i en basis service:

Basis Service
Service på bilens oliefilter og olieskift
Service på bilens lys
Stenslag og revner i forrude
Service på bilens sikkerhedseler
Service på bilens horn
Aircondition service
Service på bilens bremser
Service på bilens styretøj og hjullejer
Service på bilens udstødning